Szybko i sprawnie - dla fanek tarty jak i dla tych , które jeszcze nie próbowały .. Naprawdę warto ;)
Proporcje na 2 spody do tarty :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 g zimnego masła
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
Wrzucamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto . Później dostawiamy je na ok. 30 min do lodówki (ewentualnie 15 w zamrażalniku) .
Po wyjęciu z lodówki wykładamy ciasto w formie do tarty , przykrywamy folią (ew. papierem do pieczenia) i przyciskamy czymś ciężkim . Ja zazwyczaj obciążam ciasto pokrywką od okrągłego naczynia żaroodpornego ;)
Ciasto ląduje w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut . Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i folię i dopiekamy ciasto jeszcze przez około 5-7 minut .
W międzyczasie przygotowujemy farsz ;)
Farsz :
3 piersi z kurczaka
kostka sera żółtego
duży por
Podsmażamy piersi z kurczaka na oleju , dodajemy do nich posiekanego pora i podduszamy .
Dodatkowo przygotowujemy tak zwany scalacz :
1/2 szklanki śmietany 18%
1/4 szklanki mleka
2 jajka
sól i pieprz do smaku
1/4 szklanki mleka
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Ciasto wyjmujemy z piekarnika , wykładamy farsz i zalewamy scalaczem . Górę obficie posypujemy żółtym serem . Całość ląduje w piekarniku na kolejne 45 minut i ... tadaaaam ;)
Smacznego ;)
Od dawna chciałam zrobić jakąś tartę jednak brak dobrego i przejrzystego przepisu studziło mój zapał....
OdpowiedzUsuńTwój mi się na tyle podoba ze w sobotę będę walczyć:D:D:D
trzymaj kciuki ;]
pozdrawiam!
Pewnie , że będę trzymać . To mój ulubiony przepis ostatnio , na słodko czy na 'wytrawnie' , tarty u mnie królują ;)
UsuńTo będzie moja pierwsza tarta:D
Usuńoj ja też bym chętnie zrobiła taką tartę! ale niestety w tym mieszkaniu nie mam piekarnika:(
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, mimo że nie jem mięsa :P Choć i tak nie mogłabym sobie na nią pozwolić, bo od razu bym przytyła :P
OdpowiedzUsuńOpowiadasz głupoty ;) Myślę , że bez kurczaka byłaby równie fajna - spróbuj ;)
Usuńajajajjj uwielbiam takie smakołyki :> wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuń